HEVES ÉS VIDÉKE BŰNMEGELŐZÉSI ALAPÍTVÁNY

KÖZÖS ÜGYÜNK A BIZTONSÁG!

Get Adobe Flash player

 

 

Elismerést kapott a Hevesi Polgárőr Egyesület

Fotó: (archív) 2000. február 12. Deli Miklós Tóth Csaba r. alezredestől átveszi a polgárőrség munkáját segítő személyautót

 

A hevesi polgárőrök nevében Deli Miklósaz egyesület elnöke október 17-én, a budapesti Készenléti Rendőrség dísztermében vehette át az Év Polgárőr Egyesületekitüntető címet. A kitüntetés hátteréről az ünnepséget követően kérdeztük a hevesi polgárőrök vezetőjét.

- Egyesületünk 1990-ben alakult 36 fővel, és az akkori polgári kezdeményezésekhez hasonlóan, nagyobb lelkesedéssel, mint hozzáértéssel kezdtük meg a városban a közbiztonsági járőrözést. Hamarosan rá kellett azonban jönnie mindenkinek, hogy ez a tevékenység - azon túlmenően, hogy baráti társaságok tevékenykedhettek együtt a köz javára - idő és költségigényes. Saját gépjárművekkel járőröztünk, és bizony a tagság anyagilag is megérezte, hogy senki nem finanszírozta a felhasznált benzint. Nyolc hónapig saját költségen vettünk részt a közbiztonság fenntartásában, addigra az önkormányzat bizonyítottnak látta a tevékenységünk hasznosságát, és onnantól évente rendszeresen juttatott anyagi támogatást az egyesületnek. 2002-től emelték az addigi 100 ezer forintot, és ettől az időtől 200 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat a működési költségeinkhez.

- Azt is tudni kell, hogy ez az összeg csak egy részét fedezi a benzinköltségeknek, a többi egyrészt a tagság önkéntes felajánlásaiból, másrészt más szervezetek, mint például a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre, a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány (melyek 50 és 100 ezer forinttal támogattak), vagy az Országos Polgárőr Szövetség segítségével gyűlt ebben az évben is össze. Örömmel mondhatom azt is el, hogy a kitüntető cím mellé egyesületünk 50 ezer forint támogatást is kapott, melyből technikai felszereléseket fogunk vásárolni.

- 1996-ban jelentős változás állt be a szervezet életében, mert új vezetőséget választottunk, és gyakorlatilag a tagság is lecserélődött. Innentől szerveztük meg a polgárőrök rendszeres képzését, és az új vezetés nagyobb figyelmet fordított arra is, hogy a rendőrséggel folyamatos egyeztetés mellett adjuk a szolgálatokat. Talán furcsa a „szolgálat” szót hallani, de a polgárőrök ma már komoly szabályok szerint végzik tevékenységüket, időbeosztásukat pedig képzett járőrparancsnokok irányításával, szolgálati beosztás szerint teljesítik.

- A kezdeti lelkesedés időszakában minden jelentkezőnek örültünk és gyakorlatilag bárki azonnal az utcán „játszhatta el” a biztonság őre szerepet, ma azonban előbb képzésen kell részt venniük a jelentkezőknek, ahol számos jogi ismeretből kell vizsgázniuk, aki pedig alkohollal próbálja meg az éjszaka hidegét enyhíti, azt azonnal eltávolítjuk a szervezetből.

- 1997-től 52 fővel működik egyesületünk, és a tagság szinte állandó, csak azok válnak meg a szervezettől, akik elköltöznek Hevesről. Fegyelmi ügyünk sem volt már évek óta.

- Sokan nem tudják mit is csinálnak a polgárőrök, és azt sem, hogy ehhez milyen eszközökre van szükségük. Meggyőződésem, hogy akkor dolgozik jól egy polgárőr szervezet, ha a lakosság nem érzi tehernek a jelenlétüket, de amikor bűncselekményt észlelnek, akkor egyrészt jelezni tudnak a rendőrségnek, másrészt maguk is meg tudják akadályozni annak elkövetését. Egyesületünk mindkét elvárást évek óta jól meg tudja valósítani, és bár nagyon nehéz mérni, hogy hány bűncselekményt akadályoztunk meg, én hiszem, hogy a hevesi polgárőrök is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Hevesen jó a közbiztonság, a rendőrség pedig a bűncselekmények több mint 60 százalékát felderíti.

- Rendszeresek a rendőrséggel közös akciók szervezése, amikor a rendőrök mellé vagyunk beosztva, és rendszeres az a gyakorlat is, hogy a rendőrség minket irányít olyan területekre, ahol adott időpontban nem tudják biztosítani a megelőző rendőri jelenlétet. Bizonyára ezt értékelte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetése is, amikor egy személyautót adományozott egyesületünknek, és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság is, mely kézi rádiókat és egyenruhákat biztosított a polgárőröknek.

- Az elmúlt évben - az országban az elsők között – szerveztünk ifjú polgárőr tagozatot a helyi középiskolásokból. Kiképzésük után, ma már ők is rendszeresen vesznek részt a járőrözésekben, és rendkívül jó nevelő hatásúnak tartom idősebb polgárőrökkel történő szolgálataikat.

- A jövőnkkel kapcsolatban talán érdemes megemlíteni, hogy ebben az évben 42 tagunk vizsgázott le fegyverismeretből, és szeretnénk a járőrparancsnokokat gumilövedékes fegyverekkel felszerelni. Ezek a pisztolyok semmilyen komolyabb sérüléseket nem tudnak okozni, de ha megtámadják a polgárőröket, mint ahogy ez az elmúlt évben egy körözött bűnöző elfogásakor történt, akkor jobban tudnak majd tagjaink védekezni.

- Szeretnénk egy irodát is valahol kialakítani, mert amit jelenleg az önkormányzat fel tud ajánlani, az sajnos nem fűthető, és nem alkalmas arra, hogy az iratainkat, felszereléseinket ott tároljuk. Ugyanakkor ismerjük a város anyagi lehetőségeit, és nem akarunk erőn felüli igényekkel előállni, mert fontosabbnak tartjuk a járőrözést, a járőrautó fenntartását, mint egy iroda működtetését.

- Végül bízom abban, hogy a hevesi lakosok értékelik tagjaink önfeláldozó tevékenységét, elfogadják, hogy az értékek megóvásáért a civil lakosságnak is tennie kell, és ők is büszkék arra, hogy szervezetünket országos minősítés alapján is elismerésre méltónak találták.

 

Heves, 2003. október 20.

 

                                                                                              Gottschalk Róbert

 


Felhívás: