HEVES ÉS VIDÉKE BŰNMEGELŐZÉSI ALAPÍTVÁNY

KÖZÖS ÜGYÜNK A BIZTONSÁG!

Get Adobe Flash player

 

A közrend, közbiztonság és azon belül hangsúlyozottan a magántulajdon védelme érdekében a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány városunkban is ellátta az arra rászoruló idősebb, magatehetetlen lakosokat vagyonvédelmi riasztó készülékkel.

A vagyonvédelmi eszközök telepítését és figyelését a Hevesi Polgárvédő Egyesület vállalta magára. A telepített rendszer Átányon már kitűnően vizsgázott, bizonyítja ezt az, hogy a telepítés óta alig történt vagyon elleni bűncselekmény.

A Hevesi Rendőrkapitányság vállalta a gesztor szerepét a riasztórendszer kiépítésében.

 

A fenti civil kezdeményezést személy szerint, mint rendőrkapitány és helyi lakos messzemenően támogatom, és munkatársaimmal együtt arra törekszünk, hogy a lakossággal és szervezeteivel összefogva megelőzzük ill. megnehezítsük az esetleges bűncselekmények elkövetését.

 

A riasztórendszer hatékonyságáról folyamatosan fogom tájékoztatni a lakosságot, hogy közös ügyünk, a biztonság erősödjön. Az alapítvány kuratóriuma ugyanakkor azt is felvállalta, ha a vagyonvédelmi rendszer jól működik, és van igény a továbbfejlesztésre, úgy az arra rászorultakat térítésmentesen ellátja a fent jelzett készülékekkel.

 

Ezúton is köszönetet mondok a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány kuratóriumának és a Hevesi Polgárvédő Egyesület tagjainak a kezdeményezésért és a vagyonvédelemhez nyújtott támogatásért.

 

Heves, 2004. június 24.

                                                                                              Dr. Francsics Ottó r. alezredes

                                                                                                     rendőrségi főtanácsos

                                                                                                        kapitányságvezető

Rádiós jelző készülék átadása Varga Gizellánál.

Deli Miklós, Varga Mária, Varga Gizella, Zalai Antal, dr. Francsics Ottó


Rejtett sziréna védi a magányosok otthonait

 

Az alábbi írás a Heves Megyei Hírlap 2006. november 13-i számában jelet meg.

 

Az egész falut megdöbbentette, amikor kiderült, hogy egy régiségek gyűjtése címén házaló társaság kifosztotta az idős házaspárt – háborgott a közelmúltban történt eset kapcsán Csintalan István. Mint a zaránki polgármester felidézte, a bűnözők gépkocsival érkeztek a településre, fondorlatos módon jutottak be a házba, ahol a 80 éves férfi és négy évvel fiatalabb felesége élt.

- Még a melléképületet is átkutatták – tette hozzá. – Az öregek takarékkönyvét ugyan nem találták meg, de néhány ékszert elloptak a lakásból.

A helybeliek döbbenete érthető, miután a 468 lakosú falu java része – 65 százaléka – idős, többnyire egyedülálló.

- Évente nyolc-tíz kisebb bűntény történik nálunk – vont mérleget a polgármester, aki megemlítette: a mostanit leszámítva az volt a legnagyobb horderejű, amikor egy társaság azzal üzletelt, hogy olcsón lecserélik a házak elavult csatornáit. – Rá is fizetett az, aki belement az alkuba – mondta Csintalan István - , mert az alkalmi vállalkozók az egyébként 30 ezer forintos munkáért a tízszeresét követelték a végén. S miután már fenn volt a csatorna, jött a fenyegetés, fizetni kellett.

A községben hat éve működik a polgárőrség, amelynek ma huszonkét tagja van. Mind az önkéntes bűnmegelőzők, mind pedig a falu vezetője odafigyel az idősekre, ám nem lehetnek ott minden háznál. A legutóbbi falugyűlésen, továbbá szórólapokon, hirdetőtáblákon hívják fel a helybeliek figyelmét az esetleges veszélyekre, illetve az idegenek trükkjeikre.

- Ez az ajándék, amit most a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítványtól kaptunk, újabb lehetőséget ad az idős házaspárok, illetve a magányosan élők otthonainak a megóvására – mondta a polgármester, amikor köszönetet mondott az önzetlen támogatásért. Az ajándék pedig nem más volt, mint tizenöt nagy hangerejű sziréna, amelyeket az épületek egy-egy rejtett zugába lehet felszerelni. Azt, hogy hol van a nyomógombja, csak a háziak tudják, akik baj esetén így hívhatják fel a szomszédok, az utcabeliek és a polgárőrök figyelmét az ellenük elkövetett támadásra. Amikor beszerelik őket, az illetékesek tájékoztatják a környékbelieket, hogy mi a teendőjük, ha a riasztó megszólal.

Az alapítvány ezúttal nemcsak Zaránk, hanem Tarnamérának is jutott az egyszerű, ám a bűnmegelőzés szempontjából fontos szerkezetből. Dr. Francsics Ottó r.alezredes, a Hevesi Rendőrkapitányság vezetője húsz készüléket adott át az alapítvány nevében a nagyközség polgárőr vezetőinek.

Nálunk is sok az idős ember, a lakosság mintegy negyven százaléka hatvan év fölötti – említette meg Kranciczki János. Az egy esztendeje alakult, s máris százkét tagot számláló bűnmegelőzési egyesület elnöke elégedetten számolt be arról, hogy mind több fiatal vállal önkéntes feladatot a csoportban. A rendszeres járőrözés mellett – tette hozzá – nagy szolgálatot tesznek majd ezek a szirénák, amelyeknek az elosztásáról az önkormányzat szociális bizottsága, valamint a nyugdíjasklub vezetősége dönt.

- Mi pedig vállaljuk, hogy beszereljük azokat a kijelölt lakásokba, s egyeztetünk a szomszédokkal is – mondta Mosányi Imre, a polgárőrség alelnöke.

Az átadási ceremónián részt vevők Jobbik Róbert, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség területi alelnöke elmondta, hogy a körzet tizenhét települése közül tizenkettőben eredményesen működik a polgárőrség. Kiemelkedik a kömlői egyesület, amely két éve alakult újjá. Azóta – a rendőrség és a civil segítők közös tevékenysége eredményeként -  nem történt rendbontás, említésre érdemes esemény a községben. A Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány a jövőben Átánynak, Erdőteleknek és Hevesnek kíván újabb jelzőszirénákat ajándékozni.

Dr. Francsics Ottó  húsz készüléket adott át az alapítvány nevében. A szirénák használatának tapasztalatairól a Hevesi Városi Polgárvédő Egyesület vezetője, Deli Miklós tájékoztatta a zaránki és a tarnamérai vezetőket. Mint elmondta, a városban beváltak ezek a vijjogó szerkezetek, amelyeket azokon a részeken helyeztek el, ahol szinte hetente betörtek egy-egy házba. Két évvel ezelőtt harminc darabot kaptak és szereltek fel, azóta egyetlen ilyen jellegű bűncselekmény sem történt a környéken.

 

 

Felhívás: