HEVES ÉS VIDÉKE BŰNMEGELŐZÉSI ALAPÍTVÁNY

KÖZÖS ÜGYÜNK A BIZTONSÁG!

Get Adobe Flash player

 

DROGPREVENCIÓS PROGRAM

 A MAFFIA MUZEUMMAL:

Drogprevenciós program

Iskolaigazgatók, drogügyi koordinátorok, védőnők, programszervezők figyelmébe!

2008 ősze óta a budapesti Maffia Múzeumban működik az Alkotmány utcai Interaktív Drogprevenciós (AID) Program. A több mint 70-perces programra jelentkező tanulócsoportok rövid ízelítőt kapnak a szervezett alvilág hőskorának legizgalmasabb epizódjaiból, majd eljutnak a drogkereskedelem jelenkori igaz történetéig. A diákok gyakorlott drogprevenciós programvezetőink közreműködésével belevezetődnek egy szerepjátékokból, interaktív elemekből álló, professzionálisan irányított beszélgetésbe. Iskolán kívüli, de mégis hiteles környezetben a részvevők maguk alakítják ki a diákok körében általános „a drog érdekes” álláspontból a drogokkal szembeni szilárd elutasító álláspontjukat. Egyben begyakorolják az ügyes kitérés/visszautasítás technikáit. A programban külön figyelmet fordítunk az értelmes szabadidő-eltöltés „cool” módjaira. Az egyes csoportok korosztályokhoz igazodó programokat kapnak, melyek alappillérei az alábbiak:


11-12 évesek számára:
- Tegyük helyére a lánglelkű tiniket elkapó „én senkinek sem kellek”, „mindenki engem piszkál” érzést.
Ez az érzés ugyanis képes a legális, illegális drogokkal élő csoportosulások felé sodorni a gyerekeket.
- Végállomás: személyiség változás I.
A testi, gondolati és hangulati függőség kialakulása. A korosztály szintjének megfelelő esetek, magyarázatok, értelmezések.
 


13-14 évesek számára:
- Meddig barátok a drogbarátok? I.
Mindenki tudja, hogy csak addig, amíg pénzed van, amíg hasznodat veszik. Ha nem akarod odaadni a pénzed, elveszik. Mit lehet ilyenkor tenni? Másik eset, amikor azt kell megtapasztalni, hogy a drog hatása alatt nem képesek segíteni, nem tudnak megvédeni, és Te sem magadat. Végtelenül kiszolgáltatott a drogos.
- Végállomás: személyiség változás II.
A testi, gondolati és hangulati függőség kialakulása. A korosztály szintjének megfelelő esetek, magyarázatok, értelmezések.
- Drogos „jogi esetek” az érem mindkét oldaláról. I.
Tudatosítanunk kell a diákokban a jogszabályok általi fenyegetettség illetve védelem lehetőségeit.


15-18 évesek számára:
- „Dealer dumák”, avagy a fals érvek leleplezése.
Amikor egy jópofa, rutinos dealer megpróbál rábeszélni, gyakran nem vesszük észre vagy nem merjük szóvá tenni az érvrendszer lólábait. Legtöbbször nem is kell, elég magunkban azonosítani, és már nem is hiteles a „dealer produkciója”.
- Végállomás: személyiség változás III.
A testi, gondolati és hangulati függőség kialakulása. A korosztály szintjének megfelelő esetek, magyarázatok, értelmezések.
- Drogos „jogi esetek” az érem mindkét oldaláról. II.
A korosztályra jellemző jogi esetek feldolgozása. Nemcsak a szűken vett drogos eseteket, hanem az azzal összekapcsolódókat is érdemes áttekinteni. - Drogos „jogi esetek” az érem mindkét oldaláról. II. A korosztályra jellemző jogi esetek feldolgozása. Nemcsak a szűken vett drogos eseteket, hanem az azzal összekapcsolódókat is érdemes áttekinteni.

KÉPEK A MAFFIA MÚZEUM ANYAGÁBÓL:

Fenti programhoz kapcsolódó együttműködési megállapodásaink:

Hevesi Polgárőrség

Hevesi Gimnázium

Füzesabonyi Gimnázium

Köszönő levél:

Füzesabonyi Gimnázium

 


 

Harc a drogmaffia ellen

2010. február 19. 04:05 Sz. I.
PREVENCIÓ | Van egy kevésbé ismert hely Budapesten, ahol az érdeklődők bepillanthatnak a szervezett alvilág életébe.

Mik ezek?

Akik belépnek a Maffia Múzeum termeibe, hol egy bárban, hol a fővárosi drogkereskedelem titkos piacán, hol pedig félelmetes események közepette találják magukat.
– Az elkövetkezendő tizenhét hónapban kilencezer fiatallal kell megismertetnünk a múzeum programját, illetve tanulságos látnivalóit – mondta dr. Francsics Ottó annak kapcsán, hogy a napokban egy uniós pályázati szerződést írt alá a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány elnökeként.

A civil szerveződés ezáltal kapcsolódik be abba az interaktív drogmegelőzési programba, amelyet az Európai Unió Szociális Alapja támogat. A pályázat révén az alapítvány 19,5 millió forintot fordíthat a fiatalok körében végzendő felvilágosító tevékenységre, amely február 1-je és 2011. június 30. közötti időszakban zajlik majd Hevesen és a környező településeken.

A program lényege, hogy a lehető legtöbb fiatalt vonják be a Maffia Múzeumban működő Alkotmány utcai Interaktív Drogprevenciós (AID) Programba. Ennek egy-egy, 70 perces foglalkozása segítséget nyújt a résztvevőknek ahhoz, hogy miként térjenek ki a kábítószert terjesztő maffia elől, s alakítsák ki közösségeikben az elutasító álláspontot. A tematikát az egyes korosztályok érdeklődése és veszélyeztetettsége szerint dolgozták ki, így más-más ismereteket nyújtanak a 11–12, a 13–14, illetve a 15–18 éveseknek. A drogprevenciós programvezetők izgalmas, interaktív szerepjátékokba vonják be a fiatalokat, akik iskolán kívüli környezetben ismerkedhetnek meg a rájuk leselkedő veszélyekkel, illetve a különböző élvezeti cikkek káros hatásaival.

Felhívás: