HEVES ÉS VIDÉKE BŰNMEGELŐZÉSI ALAPÍTVÁNY

KÖZÖS ÜGYÜNK A BIZTONSÁG!

Get Adobe Flash player

 

Bűnmegelőzés

Nem csak koncepciónk van

 

A város képviselőtestülete a legutóbbi ülésén elfogadta a település bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepcióját. A program szorgalmazója Budai Sándor alpolgármester volt, akit arról kérdeztünk, mennyire elégedett az elkészült anyaggal.

- Legelőször köszönetet kell mondanom azoknak, akik a program összeállításában részt vettek, külön Tari Lászlónak, aki több település programját hasonlította össze, és azok pozitív tapasztalatait összegezte a mi koncepciónkban.

Tudnia kell a lakosságnak, hogy Hevesnek nem csak koncepciója van, hanem évek óta már konkrét lépések is történtek a közbiztonság megteremtése érdekében. Ide sorolhatók a polgárőrség támogatása, a különböző, a gyermekek életével, biztonságával összefüggő intézmények felállítása és működtetése, de a város közvilágításának korszerűsítése, vagy a biztonságos közlekedést szolgáló táblák, forgalmi rend megszervezése is.

Azt hiszem a példák alapján is látható, hogy rendkívül összetett kérdésről van szó, amiben a város minden lakosának és minden intézményének van és a jövőben is lesz feladata. Azt el kell felejtenünk, hogy majd a rendőrség megvéd bennünket. Természetesen a közbiztonság fenntartása és a bűnmegelőzés terén a rendőrségnek is meg van a sajátos, törvény által előírt feladata, de lassan el kell fogadnunk, hogy értékeink védelme elsősorban a mi feladatunk, a rendőrség pedig csak segíteni tud ebben. Nem is beszélve a bűnmegelőzésről.

A rendőrségen belül folyik ugyan bűnmegelőzési felvilágosító munka, illetve próbálják a fiatalokat – például a polgárőrségen, rendvédelmi képzésen keresztül – bevonni a bűnmegelőzési tevékenységbe, de a hétvégi programok-, sportrendezvények szervezése, a kulturált szórakozási lehetőségek biztosítása nem a rendőrség, hanem nagyon is a társadalom feladata.

- Összességében elégedett vagyok az elfogadott bűnmegelőzési, közbiztonsági programmal, főleg azért mert látványosan bemutatja, mennyit tett már a város a közbiztonság fenntartásáért, illetve azért, mert ezek után számos pályázati lehetőség nyílik meg előttünk. A meglévő programunk révén már kérhetünk támogatásokat például a polgárőrség működtetéséhez, területfigyelő rendszer kiépítéséhez, vagyonvédelmi eszközök beszerzéséhez, vagy drog ellenes programok szervezéséhez.

Továbbá azt is jónak tartom, hogy a program révén rendszeresen értékelni fogjuk a város közbiztonsági helyzetét, évente tudjuk elemezni a problémás területeket, illetve ennek révén gyakrabban kerül sor a megoldás keresésére is.

Végezetül itt is hangsúlyozni kell, hogy Heves – a folyamatos kisebb értékű bűncselekmények ellenére is – egy biztonságos kisváros, ahol nyugodt környezetben, biztonságban élhetnek az emberek. Közös feladatunk viszont, hogy ez így is maradjon!

 

Heves, 2004. június 23.


Felhívás: