HEVES ÉS VIDÉKE BŰNMEGELŐZÉSI ALAPÍTVÁNY

KÖZÖS ÜGYÜNK A BIZTONSÁG!

Get Adobe Flash player

 

Elismerve, hogy statisztikai adatokkal bármit lehet bizonyítani és annak az ellenkezőjét is, mégis örömmel tájékoztatom a hevesi polgárokat, hogy a Hevesi Rendőrkapitányság nyomozási eredményesség és a bűncselekmények felderítése tekintetében az első negyed évben az eddigi legjobb eredményét érte el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 100 bűncselekmény elkövetésekor 60 esetben bíróság, vagy más hatóság elé tudtuk állítani a vétkeseket.

Az eredmények eléréséhez rendkívül komoly erőfeszítéseket tett a rendőrség minden dolgozója. Az éjszakai figyelő-, illetve fokozott ellenőrző szolgálatoknak köszönhetően tudtunk előállítani például a közelmúltban egy fiatalokból álló csoportot, akik szórakozásból rongálták a város virágtartóit, illetve kerültek elfogásra sorozat-betörők, akik közül kettő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A rendőrségen belül átszervezés folyik, de az már most látszik, hogy a bűncselekmények visszaszorítása terén a továbblépés egyedüli lehetősége a lakosság minél szélesebb körű bevonása lehet. Nem várható a rendőrség létszámának jelentős növelése, ezért  felértékelődnek azok a civil szervezetek, melyek részt vállalnak a bűnmegelőzés közös feladatából. E téren példaértékű a kapcsolatunk a hevesi polgárőrökkel, akik egyre szervezettebb formában, komoly segítséget nyújtanak a város biztonságának megőrzése terén. Szintén pozitív példa a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre, mely - ha nem is tud személyesen részt vállalni Heves közbiztonsági feladataiból - 50 ezer forintot ajánlott fel a polgárőröknek a járőrözéshez szükséges benzin vásárlásához, a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány pedig zászlót adományoz a szervezetnek, melyet 2003. május 10-én az egri érsek fog felszentelni.

Előrelépésnek tekintem, hogy számos cigány család maga is szorgalmazza a biztonságos életfeltételek kialakítását városunkban, ezért a helyi kisebbségi önkormányzat vállalja, hogy az általunk keresett személyek felkutatásában részt vesz, elbeszélget velük, és megpróbálja rábírni őket, hogy ne bujkáljanak, mert ezzel csak rontanak helyzetükön, hanem jelentkezzenek a kapitányságon.

Nem győzöm hangsúlyozni azonban, hogy a további eredmények eléréshez feltétlenül szükségünk van a hevesi lakosság segítségére. Elsősorban az állampolgároknak maguknak kell többet tenniük értékeik védelmében, zárak, biztonsági berendezések, lámpák felszerelésével, másodsorban pedig nem szabad közömbösen nézni az utcában járkáló idegeneket, ismeretleneket, mert egy odafigyelő szomszéd már azzal megakadályozhat egy betörést, ha feltűnően figyeli az idegenek autóját. Egy elkövetett bűncselekménynél pedig azzal lehet a legtöbbet segíteni, ha pontos személyleírást, gépjármű rendszámot kapunk a lakosságtól.

A bűnmegelőzés érdekében folytatjuk a kerékpárok gravírozását, de a legjobb védelem továbbra is zárás és az odafigyelés. Következő gravírozási akciónkat május végén tartjuk, melyet a kábeltelevízióban is meg fogunk hirdetni.

 

 

Heves, 2003. április 28.

 

                                                                                             

 

                                                                                              Dr. Francsics Ottó r. alezredes

                                                                                                    rendőrségi főtanácsos

                                                                                                        kapitányságvezető


Felhívás: